Guadeloupe
Guadeloupe heeft de vorm van een gigantische vlinder met mismaakte vleugels. Eigenlijk bestaat het uit twee seismische oprispingen die door een brug over de Riviére Saléé (Zoute Rivier) met elkaar zijn verbonden. De westelijke vleugel is Basse-Terre, een verzameling groene, vulkanische pieken met als hoogste punt de smeulende Soufriére (1467 m) in het zuiden. De oostelijke vleugel, Grande-Terre, bestaat daarentegen uit een golvend kalksteenplateau omringd door stranden en koraalriffen. Tot de archiepel van Guadeloupe horen ook de eilanden La Désirade, Marie-Galante en acht piepkleinde eilandjes, Les Saints. Gaudeloupe biedt een uitnodigende mix van stade opwinding en ongerepte natuur, overgoten met een typisch Creools sausje.
De Carib-Indianen noemden het eiland 'Karoekera', eiland met de mooie stromen, ongetwijfeld vanwege de tientallen stroompjes en watervallen op de met regenwoud bedekte hellingen van Basse-Terre. Columbus voer er in 1493 langs en doopte het Santa Maria de Guadelupe de Extremadura, naar het beroemde Spaanse klooster. Anderhalve eeuw later koloniseerden de Fraqnsen het eiland met contractarbeiders. Die moesten drie jaar werken voordat ze hun overtocht terugverdiend hadden. Omdat de Fransen niets wisten van tropische omstandigheden, boerden ze niet zo goed. Een vierjarige Britse bezetting (1759-1763) deed het tijd echter keren. De trage start had tot gevolg dat Guadeloupe vanuit het succesvollere Martinique bestuurd werd. Ook moest het eiland zijn goederen verhandelen via de haven van St.Pierre op Martinique, waar de kooplui kunstmatig lage prijzen betaalden voor suiker uit Guadeloupe.
Toen het nieuws van de Franse revolutie in 1789 het Caribisch gebied bereikte, omarmden de ontevreden inwoners van Guadeloupe het revolutionaire regime van harte. Bendes gewapende patriotes (supporters van de revolutie) gooiden de planters eruit en vormden onder leiding van Victor Hugues (1770-1826) een revolutionaire regering. Ze stelden de onvermijdelijke guillotine op in Pointe-á-Pitre, waar meer dan 300 vijanden van de revolutie een kopje kleiner werden gemaakt. De slaven werden bevrijd in 1794. Maar hun vrijheid was korte duur. Het oude regime greep opnieuw de macht en de slavernij werd op bloedige wijze hersteld: vele voormalige slaven prefereerden de dood boven nieuwe onderdrukking. De Britten kwamen en vertrokken nog een paar keer, maar in 1815 kregen de Fransen de kolonie definitief in handen.
Met de onafhankelijke geest van de bewoners van Guadeloupe moet tot op de dag van vandag rekening worden gehouden. Zo nu en dan wordt om onafhankelijkheid geroepen, maar het Franse geld is een belangrijk argument om onder de oude koloniale paraplu te blijven, zeker toen er na de orkaan Hugo in 1989 enorme fondsen beschikbaar kwamen voor de wederopbouw van het eiland. Guadeloupe beslaat 1373 km2 en er wonen 408.000 mensen. De twee contrasterende eilandhelften hebben twee net zo tegengestelde 'hofd'-steden. Aan de zuidwestkust van Basse-Terre ligt Basse-Terre stad, het bescheiden bestuurscentrum aan de voet van de Soufriére. De westelijke helft van Guadeloupe wordt omzoomd door een reeks plaatsjes en dorpjes die door een ringweg met elkaar verbonden zijn. Er is slechts één weg door de bergen, La Traversée, door het bergachtige Parc National de la Guadeloupe. In dit schitterende natuurreservaat kunt u werkelijk prachtige (en lastige) trektochten maken.
In de zuidwesthoek van Grande-Terre ligt de grootste en drukste stad van Guadeloupe, Point-á-Pitre, een groot commercieel centrum en haven voor cruiseschepen. Het is geen fraaie stad en het tempo ligt er hoog, geheel in strijd met de Caribische sfeer. Het is echter leuk over de markten te lopen of de veerpont te nemen naar een van de eilandjes voor de kust.
Ponit-á-Pitre is een bruisende metropool met 80.000 inwoners. Hoewel de stad dateert uit de 17e eeuw en er nog een paar koloniale gebouwen overgebleven zijn, is dankzij orkanen, aardbevingen en branden modern beton ruim in de meerderheid.

Bovenstaand komt uit mijn reisgids National Geographic reisgids, de caribische eilanden.
Klik op de foto's voor meer